Batifaçade

logo



Editie 2015

De publieksprijs

Met overtuigende cijfers wist Soffice Architectuur de publieksprijs binnen te rijven. Soffice Architectuur kenschetste het project op de volgende manier:

“De voorgevel van een eenvoudige rijwoning werd voorzien van witte crepi en een strak, zwart, verticaal volume. Dit volume werd bekleed met zwarte trespa platen en vormt een doorlopend geheel met de bakgoot die ook met deze platen werd uitbekleed .Het zwarte buitenschrijnwerk en de trespa platen vormen een sterk contrast met de witte crepi op de gevel.”

Bekijk dit project

De prijs van de vakjury

De vakjury, bestaande uit collega-architecten, was het meest onder de indruk van het project van het duo van Sculp [IT] uit Antwerpen. Zij omschreven hun project als volgt:

“Een rigoureuze aanpak van de achterbouw (gevel) van een rijwoning. Het oneigenlijke geheel van aanbouwsels werd letterlijk 'afgehakt'. In de plaats kwam een badend in daglicht, drie verdiepingen hoge ruimte met de grootste opendraaiende ramen ter wereld.”

Bekijk dit project

De prijs van de persjury

Na beraadslaging bestempelden verschillende bouwjournalisten die zetelden in de persjury, het project van DMOA Architecten uit Heverlee tot primus. De projectomschrijving van DMOA klinkt zo:

“Een olifant van natuurlijke roestige leien verschuilt zich achter de gevel van wat ooit een woning was. Het straatbeeld, vol van klassieke arbeiderswoningen in rode baksteen, wordt niet verstoord. De olifant zet zijn masker op. Achter de gerenoveerde gevel betreedt men een nieuwe wereld; een kapperszaak en 2 appartementen.”

Bekijk dit project



Editie 2014

De publieksprijs

Matthieu Lemaire met meer dan 700 stemmen - Stavelot

Een woning in een geklasseerde omgeving in Stavelot waarbij de houten gevelbekleding deze gesloten bebouwing een compleet nieuw uitzicht geeft.

Bekijk dit project

De prijs van de vakjury

Architectuuratelier 9a - Brugge

Renovatie van een industrieel pand naar een architectenbureau

Bekijk dit project

De prijs van de persjury

Simon Vermote Architectuur - Gent

Gevelrenovatie met behoud van alle buitenschrijnwerk uit een vorige verbouwing. Er werd gebruik gemaakt van thermisch verduurzaamd naaldhout.

Bekijk dit project



Met dank aan Simple S B&B Cabin, Huis Happaert en B&B Bed & Bamboe.